تبلیغات
مجموعه تولید و پرورش نهال زردادی - مطالب هفته اول دی 1388
مجموعه تولید و پرورش نهال زردادی
تولید تهال-پیوند زنی-تكثیر نهال-گلخانه ای-انواع كاج سوزنی-توپی-نهال میوه و تزئینی كلی و جزئی

آب داخل ظرف، گلدان و یا محفظه ای کـه گـیـاهان را در آن قرار داده اید، به صـورت روزانـه عـوض کرده و داخل ظرف آب تازه بـریزید. اگر حتی داخل ظرف فوم و یا اسفنج مخصوص هم وجود داشته باشد، شما باید تا بالای اسفنج و یا فوم آب بـریزید، با این کار گل ها عمر داراز تری خواهند داشت.

● به گل های خود به صورت روزانه رسیدگی کنید
آب داخل ظرف، گلدان و یا محفظه ای کـه گـیـاهان را در آن قرار داده اید، به صـورت روزانـه عـوض کرده و داخل ظرف آب تازه بـریزید. اگر حتی داخل ظرف فوم و یا اسفنج مخصوص هم وجود داشته باشد، شما باید تا بالای اسفنج و یا فوم آب بـریزید، با این کار گل ها عمر داراز تری خواهند داشت.
اگر کل آب ظرف را عوض می کنید، بهتر است خود ظرف را نـیز بشویید. برای اینکه گل های شما مدت زمان بیشتری تازه و سالم بـمانند مـی تـوانـید از انـواع مخـتـلف غذاهای مخصوص گل و گیاهی که در بازار موجود است، استــفاده کنید. به این منظور میـتوانید مقـداری از غذای مخصوص را در گلدان حاوی گل بریزید. می توانید این غذاها را از گل فروشی ها تهیه کنید. این نوع غذاها مواد مورد نیاز گیاه را به آن می رساند، از رشد باکتری هایی که منجر به مسدود شدن ساقه گیاه و عدم رسیدن آب به قسمت های بالایی می شوند، جلوگیری می کنند، جوانه ها و غنچه ها را شکوفا کرده، و به طور کلی عمر دسته گل شما را افزایش می دهند. استفاده از این مکمل های غذایی برای گیاهان یکی از بهترین راههای افزایش طول عمر آنها است، فقط باید دقت داشته باشید که طبق دستورالعملی که بر روی بسته مکمل نوشته شده عمل کنید. اگر به طور صحیح از این مکمل ها استفاده نکنید، امکان آسیب رسیدن به گل ها وجود دارد.
● برش مکرر ساقه ها
هـر چـند روز یکبار، گل ها را از ظرف خود خارج کرده و سـاقـه هـای آنها را کـوتـاه کـنـید. از انتـهای سـاقه بـه انـــدازه ۳ تا ۴ سانتیمتر کوتاه کنید. برای اینکه گیاه بتواند به بالاترین میزان آب را بـالا بکشد، باید انتـهای سـاقه را بـه صـورت زاویـه دارد ببرید. میـتوانید از یک چاقوی تیز، یا قیچی باغبانی استفاده
کنید. سعی کنـید بـه ساقـه ی گـل فشـار وارد نـکنید چرا که هـر آسیــبی که به ساقه برسد از جذب آب ممانعت خـواهـد کرد. هر گونه شـکوفه و یـا بـرگ آسیـب دیده را نیز از گل جدا کنید. برای اینکه به ساقه ها آسیبی وارد نشـود مـی توانـید پیش از درآوردن گل ها از ظرف آنها را با یک نخ به هم متصل
کنید و سپس از داخل گلدان جدا نمایید. سپس آنها را داخل ظرف جدیدی که با آب تازه و مکمل مورد نظر پر شده است، بگذارید و نخ را از اطراف آن باز کنید.
● آب را عوض کرده و مکمل غذایی به آن اضافه کنید
ابتـدا بایـد گـلدان را تمـیز کـرده و سپـس آب را بــه دمای اتاق رسانده و مکمل را به آن اضافه کرده و سپس گلها را در داخل آن قرار دهید. باید مطمئن شوید که هیچ گونه خار و خاشاک یا غباری روی آب قرار نگرفـته باشد (مانند برگ و قسمتهای مختـلفی از سـاقه) چرا که این امـر مـی تواند بـاعث تشدیـد
رشـد بـاکتری ها در گلدان شده و عمر گل ها را کاهش دهد.
● گل ها را در محیط خنک قرار دهید
دمـای منـاسب برای بیشـتر گـل هــا چیزی در حدود ۶۵ تا ۷۲ درجه فارنهایت (۱۸ تا ۲۲ درجه سلسیوس) بوده و بهتر است بـه طور مستقیم در زیر تـابش نـور خـورشید گـرمـا و سـرمای شـدید قرار نگیرند. همچـنـین نباید گـل ها را در زیـر فـن هـای سقـفی و یـا در بـالای تلویزیـون و مـکان هایی که اشعه های
گرم از آن ساطع می شود قرار دهید چـرا که این گونه وسایل از خود گرما تولید کرده و سبب می شوند کـه گـل آب خـود را از دسـت بدهـد. همـچنین نـباید گـلدان را در کـنـار میوه های رسیده قرار دهید. چرا که میوه از خود قدری گاز اتیلن ساطع می کند که می توان برای گـل ها مضر باشد و آنها را به طور
نابهنگام پژمرده کند.
● آلسترومریا
غنچه های این گل کیپ و سفت هستند. اگر به خوبی از آنها مراقبت کنید تا آخرین حد باز می شوند. آلسترومریا جزء گل هایی است که همیشه تشنه ی آب است. به همین دلیل باید گلدان را دائماً نگاه کنید تا آب آن کم نشده باشد و اگر داخل گلدان اسفنج گذاشته اید، باید دائماً به آن سربزنید و از خیس بودن آن اطمینان حاصل کنید. هر بار که آب گلدان را عوض می کنید باید از غذای مکمل جدید داخل آن بریزید.
● آماریلیس
شکوفه های این گل نیز تا آخرین حد باز خواهند شد. به این منظور ساقه های آن باید تمام مدت سرشار از آب باشند. به همین دلیل زمانی که آب آن را عوض کرده و ساقه ها را کوتاه می کنید، گل ها را باید برعکس کرده و داخل ساقه ی آن آب بریزید. انتهای ساقه ها را با دست بگیرید و یا با نخ پنبه ای ببندید تا وقتی آنها را برعکس می کنید آب آن به بیرون نریزد و زمانیکه گل ها را مجدداً به گلدان باز گرداندید، نخ را از انتهای ساقه ها با کنید. اگر در طول زمانی که گل ها را از داخل گلدان در آورده اید به آنها آب نرسد احتمال دارد ساقه ها ترد و شکننده شده و به راحتی خم شده و بشکنند. سعی کنید آنها را به طور روزانه هرس کنید. زمانیکه غنچه های جدید باز شدند به آرامی غنچه های قبلی که قدری پژمرده شده اند را از ساقه ی اصلی جدا کنید.
● شقایق
همان مراقبت های متداولی که در بالا توضیح داده شد در مورد شقایق هم صدق میکنند، اما از آنجایی که ساقه های آنها خیلی لطیف و آسیب پذیر می باشند، باید آنها را با ملایمت در دست گرفته و به آرامی کوتاه کنید. طبیعت حساس و لطیف گل های شقایق حاکی از این مطلب است که عمری بیش از ۳ تا ۵ روز ندارند.
● BELLS OF IRELAND (شیپوری)
این گل های کوچک، معطر، سبز رنگ و زنگوله ای شکل به صورت حقه ای در کنار هم چیده شده اند و هر یک از زنگوله ها شکوفه ی سفید رنگی در داخل خود جای داده است. اگر بر طبق دستور العمل هایی که در بالا به آنها اشاره کردیم، عمل کنید مطمئن باشید که شیپورهای شما برای مدت زمانی نزدیک به ۷ تا ۱۰ روز شادابی و طراوت خود را حفظ خواهند کرد.
●BIRDS OF PARADISE
هر شاخه از این گل دارای حداقل ۴ تا ۵ گل می باشد. گاهی اوقات تنها یکی از آنها باز است و بقیه به گونه ای در بخش های دیگر ساقه مخفی شده اند. زمانیکه یکی از گل های موجود به حالت پژمردگی رسید، باید آنرا جدا کرده و اجازه دهید تا گل های دیگر از زیر برگ چه های قایقی شکل گل به بیرون بیاند. اگر گل بیرون نمی آمد، می توانید آنرا به آرامی با دستتان از لا به لاله ی ساقه و برگ خارج کنید. این گل های زیبا به درجه حرارات زیر ۵۰ درجه فارنهایت حساس می باشند به همین دلیل سعی کنید که آنها را در جای گرم نگهداری کنید.
● کالاس (هم انواع بزرگ و هم انواع مینیاتوری)
همان مواردی که در بالا به آنها اشاره شد، برای این قسمت نیز صدق می کنند اما از آنجایی که چمچمه های این گل (قسمت رنگی گل) به سادگی پژمرده می شوند، در زمان دستکاری آنها باید خیلی مراقب بوده و به آرامی با آن برخورد کنید. کالاس دارای ساقه های کلفت و گوشتی می باشد که وقتی از عمر آن می گذرد، در قسمت انتهایی ساقه پیچ می خورد. برای اینکه بالاترین عمر را در داخل گلدان داشته باشند، باید هر دو روز یکبار ساقه های آن را کوتاه کنید. این نمونه از گل نیز از جمله انواع گل های تشنه است به همین دلیل باید آب آن را به صورت مکرر چک کنید.
● میخک صد پر
همان مواردی را که در بالا به آن اشاره کردیم، در مورد میخک هم صدق می کند به علاوه اینکه این گل به گاز طبیعی اتیلن که می تواند از طریق میوه، سبزی، و گل های پژمرده آزاد شود، حساسیت بیشتری نشان می دهد. (این گاز برای انسان و حیوان مضر نیست). برای اینکه بهترین نتیجه را بگیرید این گل ها را به دور از منابع تولید اتیلن نگهداری کنید. زمانیکه ساقه ها را برای ترمیم گیاه، برش می زنید از بالای یکی از گره هایی که بر روی ساقه ایجاد شده این کار را انجام دهید. این امر به گیاه اجازه می دهد تا آب را در حد نیاز خود از ساقه بالا بکشد. بسته به انواع مختلف این گیاه، میخک میتواند عمری در حدود ۷ تا ۱۴ روز داشته باشد.
● داودی
این گل ها در رنگ ها و اشکال مختلف یافت شده و با تعداد گلبرگ های مجزا یافت میشوند. گاهی اوقات در رنگ های غیر معمول دیده شده و با شکوفه های تکی و یا چند تایی در هر ساقه، دارای زیبایی خاصی می باشند. هر یک از گلبرگ ها که زرد شده و یا رو به پلاسیدگی می رفتند، باید از ساقه جدا شوند. برگ های این گل گاهی اوقات از گلبرگ ها نیز زودتر پلاسده می شوند. کوتاه کردن ساقه ها جذب مطلوب آب را افزایش داده و عمر گل را در داخل گلدان افزایش می بخشد. عمر متوسط گل های داودی در گلدان چیزی در حدود ۷ تا ۱۲ روز می باشد.
● نرگس
این گل در آب کم عمق می تواند عمر بسیار درازی داشته باشد؛ به ویژه اگر ساقه های آن را به طور مکرر کوتاه کرده و آب را عوض کنید و غذای مکمل به آن اضافه نمایید. هر دو تا سه روز یکبار تنها در نیمی از گلدان آب بریزید. می توانید پوسته ی محافظ را به حال خود باقی گذاشته و یا آنرا به آرامی از ساقه جدا کنید. زمانیکه ساقه های نرگس را کوتاه می کنید این پوسته ها از خود نوعی شیره در داخل آب ترشح می کنند که عمر سایر گل ها را کوتاه می کنند. برای جلوگیری از این مشکل می توانید پس از برش ساقه ها برای ۱۲ ساعت آنها را در یک گلدان مجزا قرار دهید و سپس با گل های دیگر در یک گلدان قرار دهید. در گل آرایی های جدید دیده می شود که گل نرگس را همراه با پیاز و ریشه آن تزئین می کنند. به این منظور گل روی ریشه ها را با آب شسته و میتوانید از کلیه ی گیاه از ریشه گرفته تا ساقه و برگ و گل لذت ببرید.
● مینا
کلیه موارد ذکر شده برای مراقبت و نگهداری از سایر گل ها در مورد این گل نیز صدق می کند، تنها با این تفاوت که باید به یاد داشته باشید این گل نیازمند میزان آب زیادی است به همین دلیل باید به طور مکرر گلدان را چک کنید و آن را همیشه پر از آب نگه دارید.
● ارکیده
کلیه موارد ذکر شده برای مراقبت و نگهداری از سایر گل ها در مورد این گل نیز صدق می کند؛ فقط توجه داشته باشید که این گل بسیار حساس بوده و به هیچ وجه نباید در معرض گاز اتیلن که از میوه ها، سبزی ها، و مواد فاسد شده ی گل ها ساطع می شود قرار بگیرد.
● فریزیا
کلیه موارد ذکر شده برای مراقبت و نگهداری از سایر گل ها در مورد این گل نیز صدق می کند، فقط باید دقت داشته باشید که این گل ها قرار گرفتن در آب همدما با اتاق را ترجیح می دهند. شکوفه های این گیاه مانند دندانه های شانه در امتداد یکدیگر قرار گرفته و از بزرگ به کوچک ردیف هستند. زمانی که شکوفه ها دوران نخست زندگی خود را طی می کنند و پیر می شوند، باید آنها را از ساقه جدا کنید تا گل همچنان جذابیت و زیبایی خود را حفظ کند.
● جربرا (ژرورا)
ساقه این گیاه به شدت نسبت به باکتری هایی که ساقه را مسدود می کنند حساس است. اگر ساقه هایشان مسدود شوند، سر گل حالت پژ مرده گرفته، خم شده، و به پایین متمایل می شود. برای طولانی تر شدن عمر این گیاه به صورت مکرر آب آن را عوض کرده و هر یک تا دو روز در میان به آن مکمل غذایی اضافه کنید. از آنجایی که این گل ها به شدت به گاز اتیلن و باکتری حساس هستند، سعی کنید گلدان را همیشه تمیز نگه داشته و در محیط خنک و پاک بگذارید.
● سنبل
کلیه موارد ذکر شده برای مراقبت و نگهداری از سایر گل ها در مورد این گل نیز صدق می کند، اما در ذهن داشته باشید که وقتی ساقه های آنها را می برید، نوعی شیره گیاهی آزاد می کند که عمر سایر گل ها را کاهش می دهد. برای جلوگیری از این امر پس از کوتاه کردن ساقه ها آنها را در یگ ظرف جداگانه قرار داده و پس از ۱۲ ساعت در کنار گل های دیگر بگذارید. در روش های گل آرایی به شیوه ی نوین گل سنبل را با پیاز و ریشه ی آن تزئیین می کنند. خاک را از روی ریشه گیاه می شویند تا از کثیف شدن آب جلوگیری شود.
● ادریس
این گیاه دارای شاخه های چوبی هستند. اگر شکوفه های این گل پیش از شکوفایی پلاسیده شدند، برای اینکه از خراب شدن کلی گیاه جلوگیری کنید، باید آنها را از ساقه جدا نمایید. زمانیکه ساقه ها را کوتاه می کنید می بایست حتماً به قسمت انتهایی آن فرم زاویه دار بدهید و حداقل برای یک ساعات آن را در آب ولرم قرار دهید. با این کار گل دو مرتبه جانی تازه میگیرد و آماده پیوستن به جمع گل های دیگر میشود. برای بدست آوردن بهترین نتیجه، میزان آب موجود در داخل گلدان را تا بالاترین حد افزایش دهید. این نوع گل را همچنین می توانید خشک کنید. برای اینکه گل ها هر چه زیباتر خشک شوند، آنها را سر و ته کرده و در مکانی گرم قرار دهید. البته رنگ گلبرگ ها به مرور زمان کمرنگ تر می شود اما گل های خشک شده را می توانید برای مدت زمانی در حدود ۹ ماه تا یک سال نگهداری کنید.
● زنبق
این گل هم دارای شکوفه های متعدد بسیار کوچکی می باشد که به مرور زمان شکوفا خواهند شد. این شکوفه ها در عرض ۲ روز شکوفا می شوند. شکوفه های زیبا و آبی رنگ این گل در کنار لاله و سوسن از جذابیت خاصی برخوردار می شوند. هر چند عمر کوتاهی دارند اما به گلدان ها زیبایی و جذابیت خاصی می بخشند. آب را تا بالاترین حد گلدان بریزید و از ایجاد باکتری در گلدان جلوگیری کنید. در گلدان در حدود ۳-۵ روز عمر می کنند.
● سوسن
گرده افشانی گل سوسن می تواند سبب ایجاد لکه بر روی لباس و مبلمان شود، به همین دلیل پیش از اینکه آن را با گل های دیگر در داخل گلدان قرار دهید، سعی کنید نرینگی آن را با دستمال به آرامی پا ک کنید. این کار را باید هر چند روز یک بار انجام دهید. کلیه موارد ذکر شده برای مراقبت از گل را که در بالا به آنها اشاره شده در مورد این گل نیز رعایت کنید و دقت داشته باشید که گل سوسن به راحتی پلاسیده شده و از بین می رود، به همین دلیل هنگامیکه آنها را در دست می گیرید باید مراقب باشید و آنها را به آرامی در دست بگیرید. شکوفه های این گل به ترتیب باز می شوند و شما می توانید گل هایی را که عمر خود را کرده اند و به ساقه ی اصلی نزدیک هستند را جدا کنید.
● لیزیانتوس
دارای شکوفه های پررنگ رزی شکل است که اگر از آن مراقبت مطلوب بعمل بیاید، برای مدت زمانی در حدود ۷ روز شاداب باقی خواهد ماند. بسیاری از شکوفه های باز نشده که دارای رنگ می باشند به طور کامل باز خواهند شد. ممکن است شکوفه های کوچک تر که بی رنگ هستند باز نشوند اما می توانند از شکوفه های دیگر محافظت کنند.
● گل صدتومانی
کلیه موارد ذکر شده برای مراقبت از گل را که در بالا به آنها اشاره شده در مورد این گل نیز رعایت کنید و از قرار دادن این گل در زیر نور مستقیم خورشید خودداری کرده و آنرا در محلی خشک قرار دهید. گلفروش ها این گل ها را معمولاً زمانی که در دسته گل قرار می گیرند، به صورت غنچه می گذارند تا پس از چند روز غنچه هایش باز شوند. غنچه های تازه باز شده بسیار حساس بوده و به سرعت از بین می روند به همین دلیل به آنها فضای کافی داده و فقط در صورت لزوم آنها را حرکت دهید. با مراقبت مناسب در حدود ۷ روز نیز عمر خواهند کرد.
● رز
کلیه موارد ذکر شده برای مراقبت از گل و گیاه را که در بالا به آنها اشاره شده در مورد این گل نیز رعایت کنید و هر گونه گلبرگ بد رنگی را از آن جدا کنید. گلبرگ های پلاسیده و برگ هایی که زیر خط آب قرار داشتند را جدا کنید. برش مکرر ساقه ها سبب افزایش طول عمر رز می شود.
اگر احساس کردید که گل رز شما در حال پلاشیده شدن است، می توانید مجدداً آنها را تر و تازه و شاداب کنید. به این صورت که در حدود ۵ سانتی متر از انتهای ساقه ی آنرا جدا کنید. سپس وان یا ظرفشویی را از آب پر کرده و تمام گیاه را در آن فرو ببرید. اجازه دهید که گلبرگ ها برای ۲۰ تا ۶۰ دقیقه آب جذب کنند و بعد آنها را دو مرتبه داخل گلدان قرار دهید.
گل های رز در جای خنک عمر بیشتری خواهند داشت اما اگر می خواهید غنچه های آن زودتر باز شوند، آنها را به طور موقتی در جای گرم قرار دهید (البته نه در محیطی گرم تر از ۸۰ درجه ی فارنهایت).

 






نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388 توسط



تعریف گل­خانه

گل­خانه یاGreen house  به فضای محدودی اطلاق می­شود كه قابلیت كنترل شرایط محیطی مناسب را برای رشد گیاهان از نواحی مختلف در طی فصول مختلف یك سال داشته باشد. طبق این تعریف از جمله عملكرد گل­خانه، فراهم كردن شرایط محیطی لازم و مورد نیاز محصولی معین است.

گل­خانه­ها بر حسب اینكه چه نوع مصالح ساختمانی در آن‌ها بكار برده شده است به نوع ثابت و متحرك تقسیم‌بندی می­شوند. گل­خانه­های ثابت و متحرك بنا ­بر نیاز در موقعیت معین، در جایی كه مدنظر ما است احداث می­شوند.

گل­خانه­های ثابت، به گل­خانه­هایی گفته می‌شود كه مصالح ساختمانی بكار رفته در آن‌ها از جنس پایدار و با دوام باشد. پس باید سالیان سال از آن‌ها استفاده كرد. بنابراین نكاتی در ساخت گلخانه‌های ثابت باید در نظر گرفته شود.

 

نكات مهم در احداث گلخانه­های ثابت

1. فاصله گلخانه تا بازار مصرف؛

2. كیفیت آب از نظر سختی؛

3. وجود بازارهای فروش محلی؛

4. دسترسی به كارگران متخصص.

انواع گلخانه های ثابت

گلخانه یكطرفه: از یك جهت از نور كامل آفتاب بر ­خوردار است و از جهت دیگر از مصالح ساختمانی پوشیده شده است. این نحوه ساخت و ساز گل­خانه برای مناطقی با شرایط محیطی نسبتاً دشوار بسیار مطلوب است. در مناطقی كه سرمای شدید یا یخبندان‌های طولانی وجود دارد، ساخت این گلخانه‌ها به صرفه می‌باشد.         

گلخانه دو طرفه: از دو جهت بطور كامل از نور آفتاب بهره­مند است. این گلخانه برای كشت و پرورش بسیاری از محصولات، ایده­آل و مناسب است. زیرا از جهت نور و درجه‌ی حرارت بطور كامل از نور خورشید بهره می‌برد.

گلخانه نیمه دو طرفه: از یك جهت بطور كامل از نور آفتاب برخوردار است و از جهت مقابل تا نیمه از مصالح ساختمانی پر شده و نیمه دیگر از جنس شفاف (شیشه) است.

گلخانه­های سه­ گانه هر كدام برای یك اقلیم معین مناسب می‌باشند. اما بطور كلی برای مناطق مختلف ایران گلخانه­های دو طرفه بسیار مناسب و مطلوب هستند. چرا كه در كشور ما، به علت برخورداری از نور فراوان مخصوصاً در زمستان می‌توان در مصرف سوخت صرفه­جویی بسیار خوب و با ­ارزشی داشت.

عوامل قابل كنترل در گلخانه­ها

1.درجه حرارت؛

2.نور؛

3.رطوبت؛

4. مقدار گاز كربنیك(Co2).

هر كدام از عوامل قابل كنترل در گل­خانه­ها جداگانه توضیح داده می‌شوند.

درجه حرارت در گل خانه ها 

تنظیم درجه حرارت در گل­خانه­ها شرط اولیه برای رشد و نمو بسیاری از گیاهان است. نیاز گیاهان به درجه حرارت دامنه­های مختلفی دارد. بعضی از گیاهان درجه حرارت­های بالاتری نیاز دارند مثل گیاهان مناطق گرمسیری. بعضی دیگر در درجه حرارت­های كمتر از 20 درجه سانتیگراد هم بخوبی رشد و نمو می­كنند، مانند گیاهانی كه از مناطق سردسیری منقل شده‌اند نظیر پامچال كه در جنگل‌های شمال دیده می‌شود.

اما چگونگی تنظیم درجه حرارت در گلخانه­ها بستگی به سیستم گرمایی دارد. انواع بخاری‌ها یا سیستم‌های گازی و ... می‌توانند مورد استفاده قرار بگیرند. اما دو شرط اولیه موجود در عامل گرم ‌كننده عبارتند از:

1-  توان توزیع یكنواخت دما در سطح گلخانه را دارا باشد؛

2- فاقد اثرات مخرب زیست محیطی باشد.

نیاز نوری گیاهان

همه گیاهان به یك اندازه به نور نیازمند نیستند. بعضی از گیاهان نیاز به نور فراوانی دارند و بعضی دیگر به نور كمتری نیاز دارند. بنابراین گیاهان را از نظر نیاز نوری به سه گروه بزرگ تقسیم می­كنیم:

گیاهان روز بلندLDP: Long Day Plants  برای به گل رفتن بین 10 تا 14 ساعت به نور نیاز دارند، مانند گیاهان فصلی تابستانه نظیر آحار، اطلسی، ناز و میمون.

گیاهان روز كوتاه SDP: Short Day Plants  برای به گل رفتن نیاز نوری كمتر از 12 ساعت دارند. كه در نقطه مقابل گیاهان روز بلند قرار می‌گیرند، مثل گل داودی.

گیاهان بی تفاوت به طول روز NDP: Neutral Day Plants برای نگهداری در منزل بسیار مناسب و مطلوب هستند. مثل گل حنا یا بگونیا كه حساسیتی نسبت به طول روز ندارند و در تمام طول سال گل دارند.

به گل بردن گیاهان روز كوتاه در طی ساعات روشنایی، طولانی به موضوع كنترل نور بر می­گردد. در كشور ما با توجه به اینكه روزهای آفتابی خیلی زیاد است باید نیاز نوری گیاه شناخته شود تا گیاه در طی روزهای بلند بخوبی از رشد رویشی برخوردار باشد. لذا گیاهان روز كوتاه را به وسیله‌ی پایین آوردن ساعات روشنایی، بوسیله یك پرده تیره رنگ، و اصطلاحاً ایجاد شب­های طولانی به گل می­بریم.

نور در گلخانه ها

در گلخانه­ها مقدار نور را به وسیله‌ی پوشاندن شیشه­ها با حصیر، پاشیدن گِل و یا رنگ‌های قابل شست و شو و یا با استفاده از چادر­های الكترونیكی، كنترل می‌كنیم.

كنترل رطوبت در گلخانه­ها

تأ­مین رطوبت یكی از پارامترهای مهم در گلخانه­ها است. برای رشد و نمو گیاهان، البته باید نیازهای رطوبتی گیاهان را بشناسیم. بعضی از گیاهان به رطوبت‌های خیلی بالا نیاز دارند و بعضی دیگر به رطوبت كمتری نیاز دارند، مثل گل كاغذی. بعد از شناخت نیاز رطوبتی گیاهان، آن‌ها را در گلخانه­های خاص خود جایگزین می­كنیم یعنی همه گیاهان در یك نوع گلخانه نگهداری نمی‌شوند. در سطوح تخصصی و بزرگ، هر گلخانه برای یك محصول و یا تعدادی محصول مشابه با نیاز­های یكسان در نظر گرفته می‌شود.

راه‌ها و روش‌های مختلفی برای تأمین رطوبت گل‌خانه‌ها وجود دارد كه عبارتست از:

1. آبیاری؛

2. پاشیدن آب به سقف و كف و جدار  گلخانه؛

3.كاربرد دستگاه‌های بخار ساز.

گاز كربنیك در گلخانه­ها

كاربرد Co2 تقریباً معادل استفاده از مواد غذایی، كاربرد پیدا كرده است. در كشور ما كه گیاهان از لحاظ نوری در وضعیت مناسبی قرار دارند می‌توان با بالا بردن مصرف Co2 راندمان محصول را نیز بالاتر برد.

وجود Co2برای انجام عمل فتوسنتز ضروری است. این واكنش شیمیایی منجر به تولید محصول سبز یا عملكرد گیاه می­شود . در این واكنشCo2  عامل بسیار مهمی تلقی می­شود.

فرمول فتوسنتز

6 CO2 + 6 H2O à C6H12O6 + 6 O2

گلخانه­های ایزوله و با شرایط استاندارد دارای Co2هستند. لذا گلخانه­هایی كه ارتباط كمتری با فضای خارج دارند و یا گلخانه­هایی كه تبادل گازی كمی دارند و در معرض رفت و آمد‌های مكرر و متوالی نیستند برای مصرفCo2  مناسب­تر هستند.

عوامل مؤثر در میزان مصرف Co2

1. فصل و موقعیت زمانی: در فصل‌های گرم و پر نور سال مقدار مصرف Co2 بیشتر است؛

2.نوع محصول: بسته به نوع محصول نیاز به Co2 نیز متفاوت است؛

سن گیاه: گیاهان مختلف در سنین مختلف نیازهای متفاوتی به Co23.دارند.

منبع:www2.irib.ir







نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388 توسط



اجرای سیستم های آبیاری تحت فشار به صورت بارانی موجب افزایش میزان تولید محصول تا سه برابر می شود،
محمد شیخ لر، مجری نمونه سیستم های آبیاری تحت فشار كشور از استان همدان در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری كشاورزی ایران ضمن بیان این مطلب گفت: با اجرای سیستم بارانی تحت فشار در سطح 500 هكتار و بدون تغییر میزان آب مصرفی موفق شدم مقدار تولید محصول را تا سه برابر افزایش دهم.
وی با اشاره به اینكه عمده محصول تولیدی او سیب زمینی، گندم و یونجه خشك است، افزود: با اجرای این سیستم در سال زراعی 84-83 حدود 6 هزار تن سیب زمینی، 1400 تن گندم، 1500 تن علوفه خشك و 30 تن بذر یونجه تولید كردم.
شیخ لر با بیان اینكه سطح اراضی آبی و دیم او یك هزار و 150 هكتار است، اظهار داشت: در سطحی كه آبیاری تحت فشار را اجرا كردم چهار حلقه از چاهها را به صورت شبكه به هم متصل نموده و در نتیجه در فصول مختلف از یك یا چند چاه به صورت مستقل یا به طور همزمان بسته به نیاز آبی گیاه و مزرعه استفاده می كنم.
وی با اشاره به وضعیت بحرانی آب در كشور گفت: اجرای سیستم های آبیاری سنتی در كشاورزی موجب خواهد شد كه طی ده سال آینده مشكلاتی در رابطه با آب شرب پیدا كنیم به همین دلیل باید هر چه سریعتر سیستم های آبیاری كشاورزی را تغییر دهیم.
شیخ لر در خصوص دلایل دستیابی به این موفقیت گفت: اجرای توصیه ها و راهنمایی های كارشناسان و مروجان كشاورزی و رعایت نكات فنی از دلایل اصلی این موفقیت است.
مجری نمونه سیستم های آبیاری تحت فشار مشكلات اصلی بخش كشاورزی را بازار سنتی و وجود واسطه ها دانست و اظهار داشت: كشاورزی در كشور ما تا حدودی توسعه یافته و این در حالیست كه همچنان بازار سنتی است و این موضوعی است كه هم موجب زیان تولیدكننده و هم زیان مصرف كننده می شود. وجود واسطه ها نیز سبب پایمال شدن حق كشاورز و مصرف كننده می شود و به همین دلیل دولت باید با تشكیل تعاونی های تولید و در اختیار قرار دادن امكانات لازم برای كشاورزان، زمینه فروش محصول توسط خود تولیدكنندگان را فراهم كند.

sterlitzia.blogfa






نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388 توسط



احداث باغهای سالم، یکنواخت و اقتصادی زمانی میسر می‌شود که زمینه‌های لازم برای تولید نهال سالم، و دارای اصالت ژنتیکی و مطابق با استانداردهای مصوب فراهم گردد.

با توجه به تصویب قانون ثبت ارقام و ابلاغیه مورخ 20 مرداد 1382 مبنی بر تاسیس موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، کلیه وظایف مربوط به ساماندهی نهالستانها در رابطه با کنترل و گواهی بذر و حفظ حقوق مالکیت معنوی بهنژادگران و همچنین شناسائی و ثبت ارقام جدید و فقط حقوق مالکیت معنوی گیاهی در کشور، بعهده موسسه مذکور می‌باشد.

نمایندگان این موسسه در مراکز تحقیقات استانها مستقر بوده و ساماندهی نهالستانها و فعالیتهای تکثیر گیاهی را با هماهنگی سازمان جهاد کشاورزی استانها تحت نظارت و کنترل خواهند داشت.

بند 1- تعاریف:

1-1-  نهالستان:

نهالستان به مکانی گفته می‌شود که با توجه به منابع آب و خاک و شرایط آب و هوایی برای تولید و تکثیر نهال و اندامهای تکثیری سالم و اصیل و منطبق با ضوابط قرنطینه‌ای مورد استفاده و بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

2-1-  مواد گیاهی قابل تکثیر:

مواد گیاهی قابل تکثیر شامل: بذر، نهال ( پیوندی و غیر پیوندی)، پیوندک، قلمه، نشاء، پاجوش و اندامهای گیاهی حاصل از کشت بافت که از نظر اصالت ژنتیکی همگون و قابل کشت و تکثیر می‌باشند، اطلاق می‌گردد.

تبصره: دستورالعمل‌های لازم برحسب نوع محصول تولیدی و نحوه رعایت ضوابط قرنطینه‌ای به پیوست می‌باشد.

3-1-  متقاضی احداث نهالستان:

به اشخاص حقیقی یا حقوقی اطلاق می‌شود که بر اساس مفاد این دستورالعمل، شرایط (بند 3) و امکانات لازم برای تولید و عرضه مواد گیاهی را دارا باشند.

بند 2- روش کار:

1-2- متقاضی احداث نهالستان ابتدا می‌بایست با درخواست از مدیریت شهرستان مربوطه خود را به سازمان جهاد کشاوزی استان معرفی نماید. سازمان جهاد کشاورزی متقاضیان واجد شرایط را مطابق بند 4 این دستورالعمل، جهت بررسی و تائید نهایی به موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال معرفی می‌نماید که پس از طرح موضوع در کمیته صدور مجوز این موسسه، مجوز احداث نهالستان برای متقاضی صادر می‌گردد.

بند 3- شرایط و ضوابط:

1-3- هر نهالستان بایستی دارای یک مدیر فنی با درجه حداقل لیسانس کشاورزی ترجیحاً در رشته باغبانی و یا در رشته‌های زراعت، اصلاح نباتات و گیاهپزشکی و با 3 سال مفید در زمینه تولید نهال و عضو سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان مربوطه باشد.

تبصره: (اولویت صدور مجوز با فارغ‌التحصیلان کشاورزی می‌باشد) که به تائید کمیته فنی نهال رسیده‌باشد.

2-3- تولید کننده و مدیر فنی عهده دار کلیه مسائل فنی نهالستان و وظیفه انجام دقیق دستورالعمل‌های اجرایی تولید، عرضه و جابجایی نهال با رعایت اصول و مقررات قرنطینه‌ای داخل کشور می‌باشد. دارنده نهالستان مسئولیت نهائی تولید و کیفیت نهال را دارد.

3-3- تولیدکننده و مدیر فنی نهال موظف به رعایت کلیه مقررات و دستورالعمل‌های فنی و بهداشتی صادره از طرف موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال به عنوان مرجع ملی تولید نهال و رعایت دقیق اصول قرنطینه‌ای صادره از طرف سازمان حفظ نباتات می‌باشد.

4-3- حضور و نظارت مدیریتی برای هر نهالستان یک اصل ضروری است، چنانچه به هر دلیلی کارشناس مربوطه همکاری خود را قطع نماید، کارشناس جدید باید حداکثر ظرف مدت 3 ماه به سازمان جهاد کشاورزی استان معرفی و پس از اعلام به موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال مشغول به کار شود.

5-3- مدت اعتبار پروانه تولید نهال دو تا سه سال برحسب نوع‌گونه و منطقه می‌باشد و در صورت رعایت دقیق اصول و مقررات موضوع این دستورالعمل قابل تمدید خواهدبود.

6-3- تولیدکننده نهال بایستی حداقل دارای یک واحد تولیدی نهال حداقل (2 هکتار) زمین مزروعی مطلوب با تناوب سه ساله (6 هکتار) برای تولید و تکثیر نهال، آب کافی و سالم ( حداقل 1 لیتر در ثانیه به ازاء هر هکتار) در اختیار خود داشته‌باشد، که با رعایت تناوب اقدام به کشت نماید.

7-3- در صورتی که زمین مورد نظر نهالستان استیجاری  باشد. بایستی حداقل زمان اجاره‌نامه پنج‌ساله باشد.

8-3- در اراضی مورد نظر برای احداث نهالستان بایستی، آزمون خاک و آب انجام شده و به تایید کمیته فنی در استان مربوطه رسیده‌باشد.

9-3- آزمون خاک بایستی از نظر عمق مناسب عدم وجود بیماریهای خاکزی، نماتدهای مضر و عاری بودن از علفهای هرز دائمی هر منطقه، انجام و توسط کمیته فنی تائید گردد.

بند 4- شرایط لازم برای محل احداث نهالستان:

1-4- شرایط مدیریت حفظ نباتات مبنی بر مناسب بودن محل احداث نهالستان از نظر مسائل قرنطینه‌ای الزامی می‌باشد. تائیدیه مربوط توسط کمیته فنی اخذ می‌گردد.

2-4- نهالستان بایستی در محلی احداث شود، که دارای اقلیمی مناسب برای تولید و تکثیر گیاه مورد نظر از لحاظ شرایط آب و هوایی و خاک باشد.

3-4- محل احداث نهالستان، بمنظور رعایت اصول بهداشتی در تولید نهال سالم و جلوگیری از آلودگی نهال باید با رعایت فاصله از باغات درختان میوه مثمر/غیرمثمر حداقل 2000 متر باشد که می‌بایست به تائید کمیته فنی برسد.

4-4- اخذ مجوز لازم در مورد محل مناسب احداث نهالستان، پس از ارائه مدارک مورد نیاز مبنی بر تامین آب و آزمون آب و خاک، شرایط آب و هوائی، کادر فنی، گواهی سلامت، از طرف موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال الزامی است.

ضمناً قبل از تائیدیه نهایی باید مدارک فوق به تائید کمیته فنی نهال رسیده‌باشد.

بند 5- تاسیسات و تجهیزات مورد نیاز احداث نهالستان:

1-5- انبار قابل کنترل مورد نیاز نهالستان جهت انباشت و نگهداری نهال با رطوبت و درجه حرارت C°10-4 کنترل متناسب با حجم تولیدی محصول ضروری است (حداقل 12 مترمربع).

2-5- انبارمناسب جهت حفظ و نگهداری لوازم و امکانات کار.

3-5- در اختیار داشتن یکدستگاه تراکتور باغی با ادوات مورد نیاز(خیش، روتیواتور و غیره ...)

4-5- در اختیار داشتن یکدستگاه نهال‌کن

5-5- در اختیار داشتن یک دستگاه سم‌پاش تراکتوری

6-5- گلخانه‌هایی با رطوبت و دمای معین و کاملاًکنترل شده برای مراقبت از نهالهای تولید شده از طریق کشت بافت و گلخانه برای سازگار نمودن نهالهای تولیدی با شرایط مزرعه

7-5- حوضچه‌ برای ضدعفونی کردن نهال

8-5- سیستم آبیاری مناسب برای نهالستان

9-5- سایر لوازم مورد نیاز در نهالستان

بند 6- خصوصیات نهال تولید شده در نهالستان و چگونگی تحویل به باغدار (خریدار):

1-6- مواد گیاهی تولیدشده بایستی بر حسب نوع گیاه و رقم مطابق با استاندارد هر ماده تعریف شده در ضمیمه این دستورالعمل باشد.

2-6- مواد گیاهی تولیدشده بایستی دارای اصالت نژادی رقم مشخص باشد.

بخصوص در مورد گیاهان پیوند شده حصول اطمینان ژنتیکی برای پایه و پیوندک از طرف این موسسه الزامی است.

3-6- مواد گیاهی تولید شده بایستی عاری از هرگونه آفت و عوامل بیماریزا و قرنطینه‌ای باشد. ضمن اینکه تولیدکننده نهال موظف به دریافت گواهی سلامت از طرف مدیریت حفظ نباتات استان باشد.

4-6- تولید کننده نهال بایستی برای ارقام گیاهی که نیاز به رقم گرده‌زا (تلقیح کننده) دارند نهال ارقام گرده‌زا را نیز در اختیار خریدار نهال (باغدار) قرار دهد. موسسه مسئولیت کنترل‌های فوق را عهده‌دار خواهدبود.

5-6- نهالستانهای تولید نهال پیوندی، جهت تهیه پیوندک و قلمه‌ها بایستی از باغات مادری استفاده کنند که به تائید موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال و کمیته فنی استان از نظر سلامت و اصالت نژادی رسیده باشد.

تبصره: ایجاد باغات مادری مورد تائید، بوسیله اظهارات خود اقراری حقوقی تولیدکننده انجام می‌گیرد.

6-6- نصب اتیکت بر روی اندام گیاهی تکثیری (پایه و پیوندک) به منظور فروش که به تائید موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال رسیده‌باشد الزامی است.

بند 7 اعضاء کمیته فنی:

1- مسئول واحد استانی موسسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذرو نهال (دبیر)

2- مدیر باغبانی استان

3- نماینده حفظ نباتات

4- مرکز تحقیقات شامل نماینده (تحقیقات آفات و بیماریها، تحقیقات آب و خاک و تحقیقات باغبانی)

این دستورالعمل در ؟ بند و سه تبصره تنظیم و به تاریخ 17/12/84 در محل معاونت باغبانی و با حضور معاون وزیر و مدیران باغبانی تصویب و ابلاغ گردیده‌است






نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388 توسط



خوب برای احداث یک باغ باید به نکات زیر توجه کنید:

1- سوالی که اول از همه پیش می آید این است که :

آیا شما زمین را در اختیار دارید و می خواهید گیاه مناسب در آن بکارید.

و یا از یک گیاهی خوشتان می آید و می خواهید زمین و آب و هوای مناسبی را برای آن گیاه پیدا کنید.



2-هدف از کاشت آن محصول چیست؟

آیا برای لذت خود این محصول را می خواهید بکارید(حتی اگر سود خوبی هم نداشته باشد) و یا می خواهید آن محصول را روانه بازار کنید، پس در این صورت

باید ببینید که آیا بازار چنین محصولی را می خواهد یا نه؟



3- آب و هوای منطقه چگونه هست؟

آیا گیاه با این آب و هوا می تواند سازگار شود؟

در موقع گلدهی گیاه آیا دمای هوا آنقدر پایین می آید تا حدی که شکوفه ها را از بین ببرد یا میوه ها را؟



4- آب و هوای منطقه چه نوع بیماری هایی را شیوع می دهد؟ آیا گیاه یه این بیماریها مقاوم است یا حساس؟

آیا گیاهی از آن نوع محصول هست که مقاوم به بیماریهای منطقه باشد؟



5- آبیاری گیاه چگونه خواهد بود؟

آیا آب کافی برای نیاز گیاه در دسترس دارید؟

چه نوع سیستمی برای آبیاری می خواهید بکار بگیرید؟

این سیستم ها چه تاثیری روی رشد ریشه و گیاه خواهد داشت؟



6- گیاه را از کجا می خواهید تهیه کنید؟

آیا آن شرکت خاص، گیاهان سالمی را به شما تحویل خواهد داد؟

در موقع مشاهده مشکلی آیا شرکت مسئولیتی را در قبال آن بر عهده خواهد گرفت یا نه؟



7- رعایت بهداشت زراعی در موقع کاشت(مثلا ضدعفونی ادوات)



8- از چه سیستمی برای کاشت استفاده خواهد کرد؟

یا محصول خواهید داشت یا در بین گیاهان اصلی محصول دیگری نیز خواهید کاشت؟



9- قبل از کاشت زمین را چگونه آماده خواهید؟

مثلا چه عناصری را به خاک اضافه خواهید کرد؟

سیستم کاشت و نحوه کاشت چگونه خواهد بود؟ چه مقدار فاصله در بین درختان خواهد بود و در چه جهتی خواهید کاشت؟



10-در طی نونهالی گیاه چه اقداماتی را انجام خواهید داد؟



11- آیا درخت را هرس و تربیت خواهید کرد؟



12- برداشت محصول چگونه خواهد بود، سنتی یا مکانیزه؟



13- در طی رشد گیاه چه بیماری هایی در گیاه ممکن است ایجاد شود و چه آفت هایی به گیاه ممکن است حمله ور شوند و همچنین

علف های هرز، شما در برابر این تهدید ها چه پیش بینی هایی را انجام داده اید؟





14- سم هایی که استفاده خواهید کرد چه تاثیری در رشد گیاه و مصرف کننده خواهد داشت؟



15- در طی برداشت و انبار داری چه عواملی گیاه را تهدید خواهد کرد و شما در مقابل این عوامل چه کار خواهید کرد؟



16- کجا و چگونه آن محصول را می خواهید بفروشید؟

و با چه وسیله ای می خواهید آنرا به مکان فروش انتقال دهید؟



17- این گیاه در طی رشد خود چند نفر را به خود مشغول خواهد کرد؟ هزینه ها ی آنها چقدر است؟



18- این گیاه و محصول آنقدر به شما سود خواهد رساند که ارزش کاشت آنرا داشته باشد ؟



19- خاک مزرعه خود را به آزمایشگاه معتبر ببرید تا مشخص کنند که چه عناصری و به چه مقدار در خاک شما وجود دارد، در ضمن اگر آزمایشگاه

کادر متخصص خوبی داشته باشد به شما خواهد گفت که با توجه به محصولتان چه کودی و به چه مقدار و چه موقع به زمین تان اضافه کنید.



20- در ضمن درباره کودهایی که به زمین تان اضافه می کنید باید اطلاعاتی داشته باشید که چه تاثیری در زمین خواهد گذاشت در غیر این صورت باید با

متخصص در این زمینه مشورت کنید.






نوشته شده در تاريخ جمعه 4 دی 1388 توسط


(تعداد کل صفحات:2)      1   2  
درباره وبلاگ
جستجو
آرشيو مطالب
آخرين مطالب
نويسندگان
موضوعات
پيوند ها
ابر برچسب ها
آمار سايت